Thursday, October 20, 2005

Cartea tibetană a morţii şi a vieţii

Nu de mult timp am terminat de citit "Cartea tibetanş a vieţii şi a morţii" scrisă de maestrul budist Sogyal Rinpoche. Această carte a apărut în 1992 cu binecuvântarea lui Dalai Lama şi a devenit foarte rapid una dintre cărţile de bază a budismului şi nu numai. Cartea se vrea a fi o completare a anticului codice budist "Cartea tibetană a morţii", una dintre cărţile fundamentale ale budismului tibetan. Codicele antic vorbeşte despre viaţa sufletului după moarte, în timp ce maestrul budist actual o completează printr-o perspectivă morală actuală: cum trebuie să ne trăim viaţa în perspectiva morţii iminente.Practic cartea debutează cu o radiografie a stării de spirit a oamenilor de astăzi care în tinereţe se gândesc că vor trăi veşnic şi spre sfârşit o anxietate groaznică pune stăpânire pe ei. Autorul ne sfătuieşte pe toţi să ne trăim viaţa şi în perspectiva vieţii ce va urma, întrucât modul in care ne comportăm în viaţă este determinant pentru sufletul nostru după moarte.
Foarte mult m-a frapat viziunea foarte deschisă a maestrului budist care aş zice că se apropie de un ecumenism corect. Deseori face aluzie la învăţătura creştină comparându-o cu cea budistă şi evidenţiând faptul că amândouă religii pun un mare accent pe viaţa de apoi şi pe cum trebuie să trăieşti viaţa aceasta. Am descoperit şi alte nenumărate lucruri comune care m-au făcut să îmi dau seama, încă o dată, că conceptul de "logos spermatikos" vehiculat in evul mediu timpuriu de unii Sfinti Părinţi nu este eronat deloc. Pentru mai multe detalii, vă recomand tuturor să citiţi această carte.

1 comment:

la tua parrocchia said...

As compara hrana personalitatii cu hranirea corpului prin prisma a ceea ce A.G. definea ca "demonul analogiei" o scurta exemplificare paralela. Introducerea mancarii comporta digestia, metabolismul unor serii de substante, rejetarea resturilor si a substantelor inutile din organism.
In mod analogic, prin lectura sau inmagazinarea de imagini prin perceptie, arhivarea imaginilor interesante, uitarea materialelor nefolositoare sau rejetarea lor prin mecanismul Expresivitatii...

Daca cineva se hraneste numai cu imagini televizive sau din romane de mana a doua, poate sa se imbolnaveasca si sa intampine tot felul de tulburari la fel cum se intampla acelora care mananca timp indelungat hrana sofisticata si ne-naturala.
...cartea care o propui, miroase bine, ca o paine facuta pe vatra. ramane sa ne infruptam din ea...