Wednesday, May 28, 2008

Dece împărtăşirea ÎPS Corneanu nu este o apostazie?

După cum se poate vedea prin ziare, aripa fundamentalistă a ortocşilor nu a ezitat să ia poziţie faţă de gestul Mitropolitului Corneanu, considerându-l desăvârşirea unei apostazii.

Iată propune câteva motive care demontează această teză, demonstrându-i îngustimea viziunilor şi lipsa de înţelegere a spiritului canoanelor, la care aceştia fac mai mereu aluzie.

Puşi în faţa acestui fapt, fundamentaliştii ortodocşi scot imediat arsenalul lor arma canonului 45 al Pidalionului, practic "codul canonic" dupa care se ghidează bisericile ortodoxe. Acesta spune că cei care se împărtăşesc cu ereticii (a se, contextual, catolicii) trebuie anatemizaţi. Toate bune şi frumoase, doar că BOR nu mai consieră BC o biserică eretică, ci o biserică soră care încă nu este în deplină comuniune cu BOR. Prin urmare există o nuanţă foarte importantă între "eretic" şi "biserică soră care nu este în deplină comuniune". A fi eretic inseamnă a fi detaşat în întregime de comuniunea cu cealaltă biserică. Prin urmare, BO si BC isi recunosc între ele succesiunea apostolică şi validitatea Sfintelor Taine, iar astfel, un ortodox care se împărtăşeşte la catolici nu mai poate fi anatemizat conform canonului 45 al Pidalionului. Prin urmare, nici gestul IPS Corneanu nu este o apostazie.

Un alt aspect extrem de important care nu a fost surprins niciunde in presă (de acest eveniment sau ocupat in generl jurnalistii copy-paste, a caror metoda de lucru o descrie insasi sintagma prin care i-am descris) este că Mitropolitul COrneanu nu a "concelebrat" cu catolicii, ci a asistat la Sfânta Liturghie ca un credincios normal şi s-a împărtăşit la momentul cuvenit, căci era sfânta zi de duminică. Dacă ar fi concelebrat, atunci totul ar fi căpătat o nuanţă mult mai problematică. Concelebrarea implică, din punct de vedere teologic, o acceptare totală a dogmelor celeilalte confesiuni, în timp ce simplă împărtăşanie nu este altceva decât un simplu gest de iubire şi de comuniune fraternă.

Va urma!

7 comments:

Anonymous said...

Hm. Se pare ca lucrurile nu stau asa. A se citi aici.

Dan Patrascu said...

Frumoasa exegeza, doar ca din toate punctele de vedere, IPS Nicolae nu la vandut pe CRistos ci, dimpotriva, a incercat sa implineasca una dintre dorintele cele mai mari ale Mantuitorului: "ca toti sa fiti o singura turma si un singur pastor". Iata, cel care incearca. dup[a puterile sale, sa implineasca acest indemn nu are cum sa fie un "Iuda". Prin urmare, articolul propus de dvs. nu are legatura cu asta.

Anonymous said...

Citiţi: Impartasirea cu catolicii sau Iuda la Cina cea de Taina

Anonymous said...

Incredibil... câtă ignoranţă şi exclusivism...

Dan Patrascu said...

Pot fi acuzat de orice, dar de exclusivism chiar nu :)

Dan Patrascu said...

dle Victor, am citit acel material si mi-am dat deja comentariul. Conform liniei BOR impartasirea cu catolicii, chiar daca este necanonica, nu este o tradare si, prin urmare, asemuirea cu Iuda, este deplasata.

Anonymous said...

dan

vorbeam de ceilalţi :)