Wednesday, May 28, 2008

Tăcerea asurzitoare a Blajului

Un alt aspect, dureros i-aş spune, al evenimentului petrecut la Timişoara este tăcerea asurzitoare a Blajului! În astfel de momente, când totul a degenerat oarecum, Blajul nu poate să tacă! Să privim sistematic acest aspect.
1. Gestul ÎPS Corneanu, deşi se încadrează într-o normalitate a panoramei confesionale din Timişoara, nu trebuia mediatizat de către noi catolicii, conferindu-i aburul apetisant al unei victorii de răsunet asupra BOR. De aceea, iniţiativa pr. Cristian Terheş de a da acel comunicat a fost puţin pripită, căci pe acela s-a bazat întreaga analiză, adesea neinspirată şi ignorantă, a presei româneşti si nu numai.

2. În momentul încare totul a căpătat o astfel de turnură, şi media românească a început să vuiască la conştientizarea acestui eveniment, a intrat în joc prestigiul, reputaţia, verticalitatea întregii BRU, drept pentru care aceasta avea obligaţia morală de a INFORMA cunsumatorii de informatii. Pornind de la ideea că acest eveniment intră doar în competenţa Episcopiei de Lugoj, şi BOR putea să gândească analogic, plasând acest eveniment în sfera Mitropoliei Banatului. Aceasta este o veritabilă "spălare a mâinilor" care nu face bine nimănui.

Poporul românesc s-a uitat mereu spre Blaj ca spre un izvor de lumină, un loc de unde veneau vorbele dătătoare de speranţă a idealurilor româneşti, un loc de unde se auzea mereu o voce blândă dar fermă. Iată, în zilele acestea, cânt probabil toţi greco-catolicii se uitau cu această aşteptare spre Blaj, de acolo nu s-a auzit decât această tăcere asurzitoare.

2 comments:

Anonymous said...

Inainte de a da cu pietre in cei care au facut comunicatul acela in numele Memorandumului greco-catolic, va invit sa ascultati cu atentie interventia telefonica a IPS Corneanu. O puteti face aici:

Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu la dezbaterea AZEC in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi la greco-catolici

Interventia Sa confirma cele ce s-au scris in comunicatul greco-catolic.

Iar pentru ca va place teologia, va invit sa studiati cu atentie opinia unui autentic teolog, ortodox ce e drept. Poate invatati ceva de la el...

Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

Mircea Dabacan

Dan Patrascu said...

Am citit articolul lui Cristian Badilita. NU vad sesisez prea multe diferente fata de viziunea mea.
Domnule Dabacan, eu nu sunt doar "interesat" de teologie, ci o studiez in cadu institutional, chiar in Cetatea Eterna. Totusi, faptul ca studiez teologia nu ma face implicit teolog, dar ma ridica putin mai sus de treapta unui om "interesat" de teologie.