Sunday, March 16, 2008

Revoltă

Zilele trecute am fost din nou la San Giovanni Rotondo unde nu cu mulţi ani în urmă a trăit un om sfânt. Nu doresc acum să fac biografia acelui mare om. Cine doreşte un asemenea lucru poate da o căutare pe bara google din stânga blogului şi va afla tot ce doreşte. Ceea ce vreau să mărturisesc este că de fiecare dată când am vizitat acel loc am fost cuprins de revoltă devenită chiar silă când văd ceea ce a devenit acel loc şi cum banul a pus stăpânire pe cel mai mic detaliu, inclusiv al vieţii din mănăstirea în care Padre Pio a trăit. Poezia ce urmează este rodul acestei revlte interioare pe care o simt şi sper să nu fie interpretată în mod eronat de terţe persoane.

Mântuirea se vinde la tarabe

Tărâmul locuit o dată de sfinţi
Umili purtători a Domnului semne,
Răsună azi sub zgomote de-arginţi
Ce pun un preţ şi dragostei eterne!

Mântuirea se vinde la tarabe,
De parcă-ar fi la-îndemâna tuturor,
Sfinţenia poţi să-o cumperi şi in rate,
Tocmindu-te cu orice negustor.

Sfinţenia unui om de rugăciune,
Pentru mulţi e doar o bună reclamă,
Se pierde rostul faptelor bune
Sub a banului furie calmă.

Trădăm din nou a Domnului dragoste,
Şi-l răstignim pentru-o pungă de-arginţi,
Să scăpăm de a banului pacoste,
Să se-ascundă toţi oamenii sfinţi!



3 comments:

Lucian Todoran said...

Şi nu e mântuirea rod al negustoriei? Al unei negustorii din care noi ieşim totdeauna în profit?

Dan Patrascu said...

NU chiar! Dumnezeu l-a dat pe Fiul sau pentru rascumpararea noastra dar noi nu avem de dat nimic, in afara de adeziunea noastra planului divin. Deci nu e o negustorie stricto sensu, ci mai de graba un dar.
Si chiar daca ar fi o negustorie....aceasta se bazeaza pe alte planuri decat negustoria umana. Multumesc pentru comment.

Anonymous said...

...e o poveste trista si totusi e ceva ce se practica la scara larga in ziua de azi...chipuri sfinte furate si transformate in mecanisme de produs bani...Iti inteleg revolta si cred ca nu esti singurul care simte asta! Sa nu uitam insa ca mai sunt si persoane adevarate care stiu cine a fost Padre Pio, ce a insemnat el si inseamna in continuare pentru noi! Atata vreme cat exista aceste persoane si sadesc in sufletele celorlalti dragostea pe care si Padre Pio a sadit-o in sufletele lor...adevarul si minunea nu va pieri! Norris