Thursday, January 24, 2008

Experienţe de pe platoul de filmare I



Zilele trecute au fost atât de intense încât cu greu am mai găsit timp să îmi pornesc calculatorul, dar a meritat tot efortul, tot stress-ul şi toată oboseala. După scurta experienţă din octombrie, de data aceasta am avut ocazia să particip, ca traducător şi actor, la 5 zile de filmare pentru un documentar ce va fi difuzat de ZDF. AM avut ocazia să văd că lumea filmului nu este o lume plină de fascinaţie dar şi de muncă extenuantă, chiar şi câte 14, 16 ore pe zi.




Într-o zi obişnuită de filmări, cea mai uşoară muncă o au actorii care au de filmat doar câteva scene pe zi, în schimb toată echipa tehnică este de compătimit. Pentru tehnicienii ziua de lucru începe cam cu 2 ore înaintea ca aparatul de filmat să aprindă pentru prima dată beculeţul său roşu şi se termină cu aprox. 2 ore după ce cortina a căzut şi ultimul actor e deja demult în pat. Munca este atât de istovitoare încât la un moment dat intri într-un fel de transă şi totul se mişcă în mod automat. Doar când pe întreg setul de filmare se lasă liniştea nopţii târzii îţi dai seama de oboseală, de dureri, de coşmarul că mâine va fi o zi poate şi mai lungă.




Pentru mine, ca traducător, ziua de lucru începea când primul actor ajungea la machiaj! Aceasta era partea uşoară şi frumoasă a ceea ce aveam de făcut. Când acesta era gata, plecam cu el pe set-ul de filmare şi totul începea. Teoretic, munca mea era doar să facilitez comunicarea dintre actor şi regizor, însă....ba alt actor nu venea de la machiaj, ba trebuia discutat ceva cu administratia palatului unde filmam, ba trebuia facut cutare si cutare lucru. Astfel pentru scurte clipe am fost şi asistent de regie, şi asistent al cameramanului, rechizitor, pe scurt: cam tot ce era nevoie. Astfel cantitatea de muncă pentru mine s-a mărit considerabil. Cea mai scurtă zi de filmare a fost până la ora 00:00, pentru că la ultima scenă nu era nici un acotr român iar eu trebuia sa mă ocup de cazarea unui actor român ce tocmai venise şi am scăpat mai ieftin. Cea mai lungă în schimb a fost ultima, când ultimul "cut" a căzut la ora 3:14.




Partea frumoasă este că am cunoscut mai mulţi actori români destul de cunoscuţi, dar despre toate acestea....


VA URMA

1 comment:

Anonymous said...

niciodata un lucru frumos, nu a putut lua fiinta fara o munca asidua, nici macar dragostea ... :)